donderdag 19 maart 2009

Workshop kindercampus Bloemhof

Op 19 maart vindt de workshop Kindercampus Bloemhof plaats. Tijdens deze workshop worden de prijswinnaars en genomineerden van ideeƫnprijsvraag Breed-Breder-Breedst gevraagd hun ontwerp toelichten. Kindercampus Bloemhof is een MFA (Multi Functionele Accomodatie) in Rotterdam, waar drie scholen samenkomen in een brede shool met een uitgebreid toegevoegd programma. One Architecture kreeg een eervolle vermelding voor het ontwerp Double-Oh-Oh en doet mee aan de workshop.

woensdag 18 maart 2009

Online tentoonstelling studentenwerk

Studio Open School is een online tentoonstelling van studentenwerk. Studenten van verschillende Vlaamse opleidingen maakten analyses en ontwerpen voor schoolgebouwen en -meubilair. Het project Studio Open School werd opgericht naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse regering om een inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur te realiseren. Hierdoor zullen op korte termijn een tweehonderdtal nieuwe scholen in Vlaanderen gebouwd worden. Deze inhaalbeweging is een unieke kans om vernieuwende, inspirerende schoolgebouwen voor de toekomst te realiseren. Met het project Studio Open School wil de Vlaams Bouwmeester scholen bijkomende ondersteuning bieden in de zoektocht naar de school van de toekomst. In de Vlaamse architectuurscholen werkten studenten op de concrete sites van deze lijst. De school als realiteit en toekomst werd op deze manier het onderwerp van ontwerpateliers en eindwerken. In parallel werden ook andere disciplines bij het project betrokken: het vak Culturele Antropologie binnen de opleiding Sociologie aan de UGent, de opleidingen Fotografie van de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel en het KASK in Gent en de opleiding Industrieel Ontwerpen van de Hogeschool West-Vlaanderen werkten elk met hun specifieke kennis en mogelijkheden mee aan het project.
Om zowel schoolbesturen als studenten met de veelheid en diversiteit van het materiaal te laten kennismaken biedt de online-tentoonstelling een selectie van de studentenwerken die een bepaalde schoolproblematiek aan de orde stellen. De geselecteerde schoolsites tonen via interessante probleemstellingen, analyses en ontwerpen enkele cruciale thema’s waar Vlaamse scholen mee kampen: dichtgeslibde schoolsites, ruimtegebrek, verouderde gebouwen, imagoproblemen, heroriĆ«ntering van de onderwijsvormen, nood aan polyvalentie,..

dinsdag 17 maart 2009

De Sterrenschool

Vijfsterren onderwijs tegen gelijke kosten
Als we vandaag met een schone lei mochten beginnen, hoe zouden we het primair onderwijs er dan laten uitzien? Een denktank, bestaande uit mensen die werkzaam zijn in en voor het onderwijs, ontwikkelde een moderne school, een school die wil aansluiten bij de kinderen, de ouders en de ontwikkelingen in de maatschappij: De Sterrenschool.
De hoofdconclusie van de denkexercitie is dat het primair onderwijs meer kwaliteit kan leveren dan nu tegen grofweg het huidige kostenniveau. Schoolorganisaties kunnen het rendement op de publieke onderwijseuro sterk verhogen. In plaats van het huidige driesterren onderwijs kan voor hetzelfde geld vijfsterren onderwijs worden aangeboden. Zie voor meer informatie: www.desterrenschool.nl