
Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) werkt aan het schoolplein als publieke ruimte. Veel schoolpleinen zijn aan een opknapbeurt toe, ze kunnen meer zijn dan een luchtplek voor kinderen. Bovendien bestaat er, met name in de grote steden, een grote behoefte aan ruimte voor de jeugd om te spelen, te leren en te ontmoeten. De realiteit is echter dat honderden schoolpleinen het grootste deel van de tijd zijn afgesloten. De redenen hiervoor lijken voort te komen uit financiële en beheersmatige aspecten: hoe garandeer je veiligheid en wie is daarvoor verantwoordelijk? Maar wat zou het opleveren als schoolpleinen weer deel gaan uitmaken van het openbare leven? Kunnen zij een verrijking vormen van het publieke domein en sociale cohesie bevorderen? En wat is daarvoor nodig? Hoe weerbarstig is de praktijk in werkelijkheid?
SKOR en Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion (www.premsela.org) bereiden een project voor om het schoolplein voor de openbare ruimte terug te winnen. Het doel is de huidige situatie onder de aandacht te brengen en een voorzet te doen voor verbetering. Op 17 januari jl. is het project gestart met een debat over de toekomst van het schoolplein in het NAi, het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam, een verslag van deze bijeenkomst vindt u op www.skor.nl/artefact-3520-nl.html
Inmiddels is een start gemaakt met een concreet ontwerpproject. SKOR en Premsela zijn daarvoor in een overleg met vier basisscholen in Amsterdam met pleinen die na schooltijd afgesloten zijn, maar het is de bedoeling ze weer ‘openbaar’ te maken. Openbaar maken betekent niet zondermeer het weghalen van een hek, maar het bedenken van manieren van beheer die ter plekke worden ingegeven en daardoor stevig verankerd zijn in de omgeving en die collectief gebruik mogelijk maken.